Een nieuwe dimensie: vilten!
Heel lang heb ik het uitgesteld. Ik had nog zoveel te leren over wol verven, kaarden, spinnen en hoe mijn spinsels zich gedragen bij het breien. Op die vlakken ben ik beslist nog niet uitgeleerd. Het trok me, nog meer dan weven, maar echt nog even niet. NU is het echter zover.
Een hele tijd lang waren bijna alle creatieve neigingen gericht op onze zolderverbouwing. Die is afgerond. Tijd en energie komen weer vrij voor wolligheden. Toen ik een mooie tweedaagse cursus voorbij zag komen, besloot ik dat de tijd NU gekomen was. Ik ga me in vilten verdiepen!
Cursus vilten
De cursus werd bij Meervilt! gegeven door Daphne Brasser. In twee dagen leerden we, al leuke voorwerpen makend, allerlei beginselen over vilten. Gedrag van een paar verschillende soorten wol, van toegevoegde vezels zoals zijde, hoe je naaldvissen kunt gebruiken, de effecten die je kunt bereiken met op verschillende manieren ingevoegde voorwerpen. En daarnaast nog veel weetjes die je alleen (snel) opdoet als je in een groepje leert, door vragen en ervaringen en ideeën van anderen. Voor mij een mooie basis om mee verder te gaan!
Dat deed ik ook, een paar dagen later. Gewoon lekker aan de gang gegaan met de (inmiddels vele) spullen die we in huis hebben. Leuke kleuren lontwol, ‘resists’ om in te werken, een turquoise geverfd maar nog vrij landelijk Oostenrijks wolletje en prachtige Wensleydale-krullen in wit en diverse kleuren.
Dat wat ik eruit geleerd heb, heb ik kort na het afmaken voor mezelf genoteerd.
Vilten, eerste eigen projecten
Goeie scherpe schaar nodig!
Betere manier om zeep te snijden
Gebruikt – behalve middelfijne merino:
- turquoise wol uit Oostenrijk
- Wensleydale lokken wit
- Wensleydale kaardsel wit
- Wensleydale lokken geel en paars
- Mohair (2e lapje)
Wensleydale vilt niet goed, blijft graag aan oppervlakte hangen, licht afdekken met extra merino kan goed idee zijn, zeker als je veel gebruikt.
Of je moet de lokken wat vrij spel gunnen.
De lokken zijn daardoor moeilijk te sturen. Volgende keer na eerste viltgedeelte prikvilten voor meer sturing?
Wensleydale kaardsel (wit) vormt geen nieuwe lokken of krullen. Versrpeiden over werkt ziet eruit als een soort mist. Wel mee uitkijken, vergrijst de kleuren eronder dan. Verzamelt niet/nauwelijks tot strengen.
Oostenrijkse wol vilt moeizaam, maar uiteindelijk wel. Neiging om klompjes te vormen.
Merino:
Subtiele kleurverschillen komen niet echt tot uiting.
Zelfs met de Wensleydale lokken, zorgen voor voldoende contrast met kleur eronder. Vooral de dieppaarse lokken komt nu niet helemaal goed tot uiting.
Planning:
Het loont om tevoren goed na te denken over project, welke kleuren waar, wat waar overheen. Zeker met wegknipvormen. En ook OPSCHRIJVEN.
Bij lokken deze evt. over de rand heen laten piepen daar waar zwaartekracht zijn werk doet.
Bij platte lap evt. strategisch gebruik maken van wegknipvormen.
Bij volgend gebruik naar deze voorbeelden kijken voor effecten.
Hoe verder?
Verder… heb ik veel inspiratie opgedaan en doe ik via onder meer Pinterest nog meer op nu ik beter zie hoe je kunt bereiken wat je daar ziet. En ik heb al plannen… Nu vooral concentreren op een ding tegelijk en er steeds weer van leren hoe het volgende keer weer net beter kan.