Het borrelt!
Dinsdag, de dag nadat ik de grote pot had verwarmd, heb ik bij beide andere potten de pH gemeten, ook omdat ik de strengen een beetje bleekjes vond ten opzichte van de eerste “oogst” van de dag ervoor. Deze kwam op 4. Dat leek me een beetje zuur, dus heb ik een of twee scheutjes ammonia toegevoegd. Gelijk werd de kleur weer dieper geel.
Lekkende pot
Gisteren was het voor het eerst sinds een paar dagen weer eens zonnig. De potten had ik op zolder in de vensterbank staan. En ineens zie ik dat één pot lekt en al een behoorlijke laag vocht heeft achtergelaten in het soepbord waarin de pot staat. Hij is ook voller dan de andere. Vreemd, want er zat in beiden even veel water, in de andere pot zit het mengsel nog een eind onder de rand. Ik heb de lekpot in de douche open gemaakt. Het vocht spoot eruit, en er kwam ineens veel lucht omhoog borrelen. Het mengsel rook niet heel lekker. Nog wat water afgegoten, pot en het soepbord waarop hij stond afgespoeld en weer op zijn plekje op zolder gezet.
De volgende ochtend heb ik beide potten voor het raam aan de achterkant gezet, waar de ochtendzon komt binnenstralen. Na een uur hoorde ik dat dezelfde pot als gisteren wat aan het sissen was, wat erger werd toen ik de deksel aanraakte. Hij lekte ook alweer wat druppeltjes.
Borrelende luchtbellen
Aangezien we volgende week met vakantie zijn, zag ik het risico op een gele verfbom op zolder niet zo zitten. Ik heb beide potten beneden in de tuin gezet in de volle zon, de volle pot open gemaakt en gelijk kwamen er van onderuit de pot uit allerlei hoeken en gaten en tussen de wol vandaan allemaal luchtbellen omhoog. Het water was ook veel troebeler dan in de andere pot. Ik vermoed dat er één of ander fermentatie- of rottingsproces aan de gang was, ook gezien de onaangename geur (vorig jaar rook de inhoud van de potten ook na meerdere weken nog steeds lekker, kruidig). Daarop besloot ik ook deze pot vandaag in de pan te verhitten.
De andere pot mag dan op zolder mooi van de middagzonnetjes genieten komende week zonder dat ik me zorgen hoef te maken.
Voor het koken controleer ik de pH, deze is 7, vrij neutraal dus. Er hoeft dus geen ammonia bij. Na een uur rond 70 graden in de pan is het resultaat weer fraai. In de zon stralen de kleuren me tegemoet.
Kleuren vergelijken
Nu nog vergelijken met de strengen uit de grote pot. Streng 1 en 3 zijn uit pot 2 (de nieuwe pot dus), strengen 2, 4 en 5 zijn uit pot 1.
De kleuren zijn bijna gelijk, maar de kleuren uit de nieuwe pot zijn toch een kleine fractie dieper. Door het fermentatieproces?