Indigo-experiment voortgezet
Dag 3 van de 1-2-3-methode
3e bad
50 gram “verse” streng:
- Vanochtend eerst het dorp en vervolgens mijn trapkast afgezocht naar lakmoespapier. Ik moest nog hebben van de tijd dat we de urine van onze Dalmatiër in de gaten hielden voor risico op blaasstenen. En in de laatste doos achterin de kast: ja hoor, gevonden!
- Snel de waterpan met pot weer op het vuur gezet. Gewacht tot deze 80 graden was en weer laten afkoelen.
- Er was een mooie bloem op het water, en hoewel het water niet geel was, zat er ook geen zweempje blauw in. Wel veel bruin. En een mooie koperachtige “bloem” op het oppervlak.
- Verste streng had ik al met een fractie van een druppeltje afwasmiddel laten voorbeitsen, in het netje.
- De streng heeft er zo’n 50 minuten in gehangen, pot afgesloten.
- Na 50 minuten: gele streng??? En ik meet de pH: neutraal???
- De lontwol in de streng is nog wel mooi, helemaal niet vervilt zoals de streng van gistermiddag, dat scheelt dan weer.
Maar waar komt die scherpe daling in pH vandaan?
Het kleurtje geel is een beetje vuilbruingeel. Nu bedenk ik dat ik de pot gestart ben met het kleurmengsel van mijn solar dyeing-potten. Met de basische toevoeging van de gebluste kalk geeft dat waarschijnlijk die bruingele kleur.
4e bad
Weer een verse, hoewel lichtgele streng van 50 gram (de kleur is waarschijnlijk overgenomen van de Guldenroede-streng in het beitsbad gisteren):
- De pan staat weer op het vuur met de pot erin.
- Ik heb er weer gebluste kalk aan toegevoegd om de pH op te drijven. Deze is nu 9 tot 10 pH.
- Vlak voor ik het netje met de streng in de pot doe, roer ik de pot even om. Dit herhaal ik later nog eens. Op dat moment zie ik dat de bloem nog steeds / weer mooi op het oppervlak ligt.
- De streng zit zo’n 45 minuten in de pot.
- Als ik hem eruit haal… heeft hij behoorlijk donkerblauwe vlekken! Joepie!
Waarschijnlijk heeft het roeren effect gehad. Maar de pH is deze keer ook niet zo gedaald, zit nu tegen pH 8 in plaats van 6-7. Zal ik er ooit achter komen waar dat nu aan heeft gelegen?
5e bad
- Ik voeg weer gebluste kalk toe.
- Ik laat de pot opstoken voor een laatste bad, en weer afkoelen. In afwachting van het afkoelen (duurt zo lang) zit er een prachtige bloem op het oppervlak.
- Ik heb besloten de 1e streng van vandaag te herhalen, met dat bruingele kleurtje.
- De temperatuur is 60 graden bij de start, vrij laag voor mijn doen (ongeduldig…). Daarom zet ik het vuur onder de waterpan toch maar weer aan, op de zachtste stand, zodat de temperatuur gehandhaafd blijft.
- Tussendoor nog een keertje geroerd. Er zit nu nauwelijks een vliesje op het oppervlak, de pH zit nog wel op 9.
- En dan kan de streng eruit. Inmiddels is het buiten bijna donker, maar ik zie gelijk dat ook op deze streng heel veel kleur zit! Ik trek hem wat uit en hang hem even op de lijn om zuurstof te vangen.
- Ondertussen breng ik de pot naar binnen. pH is 8, dus wel weer wat gedaald, maar opnieuw niet spectaculair. Ik zet de pot in de vensterbank voor de nacht – er zit nog teveel kleur in om het mengsel weg te gooien, ondanks de gele kleur die het meegeeft.
Resultaat!
In het lamplicht kan ik het beste de strengen naast elkaar leggen om beter te beoordelen wat voor kleur het is geworden. Wat zijn ze verschillend!
- De bovenste streng is de eerste, uit het 2e bad gisteren. In dit mengsel zat 10 gram indigo – is hij daarom zo licht, of komt dat doordat ik gisteren nog niet durfde te mengen tijdens het verven?
- De middelste streng is de 1e succesvolle streng van vandaag, uit het (in totaal over alle dagen) 4e bad. Deze streng begon heel lichtgeel aan zijn bad, en dat geel schijnt er mooi doorheen.
- De onderste streng is de laatste, uit het 5e bad, uitgespoeld en wel. Wat is hij nog donker! En de bruingele kleur lijkt bijna verdwenen. Ik ben erg benieuwd hoe de strengen er naast elkaar in daglicht uitzien.
Alle foto’s in groot formaat op onze fotosite
Lessons learned
- Wel meekrap, maar geen willekeurig kleurmengsel gebruiken bij de startvloeistof.
- Voorzichtig de bodem van de pot omroeren vlak voor en tijdens het verven – zo min mogelijk lucht toelatend – is heel belangrijk. Blijkbaar zakt de indigo naar het drab op de bodem en komt de kleurstof dan niet meer vrij.
- Met minimaal 2 uur tussen de baden vanwege het opwarmen en weer afkoelen heeft zo’n kleine pot wel nadelen als je meerdere strengen wilt doen. Voordeel is dat er weinig ruimte voor zuurstof is bovenin de pot.
Toch op zoek naar een 5-liter weckpot. Met een grotere pot ben je dan tussen baden wel weer meer tijd kwijt, aangezien het grotere volume langzamer zal opwarmen en afkoelen. Maar ik hoop dan wel 2 strengen tegelijk te kunnen doen.