Riet, Guldenroede en Meekrap solar dye
Na ruim een dag voorbereiding, startte op 24 augustus 4 solar dye potten in de vensterbank. De timing was precies voor een nazomerse hittegolf zodat de potten meteen flink wat ontwikkeling konden ondergaan. Samen met de setter had ik de 23ste Guldenroede geplukt en Riet op onze ochtendwandeling in Midden Delfland.
Het Zweedse natuurlijke wolverf boekje omschreef dat ‘färsk vippa’ bij Riet het beste kleurresultaat gaf. Helaas kreeg ik de vertaling niet goed via Google translate, dus ik nam de hele plant mee. Uiteindelijk blijkt, na wat verder speuren op internet, dat het om de bloem gaat. De bruine toortsen die boven de stengel zwaaien in de wind. Met 2 weken haal ik de wol eruit, dan gaan we zien of het voldoende Riet toortsen zijn geweest, en / of de bladeren meedoen bij het kleuren. In ieder geval heb ik voor alle wol een voorbehandeling van 15% Aluin gegeven, 1 uur op 95 graden Celcius. De kleur van riet is een bruine groen, vrij donker.
De voorbereidingen:
Beitsen van de wol, ontvankelijk maken voor de (natuurlijke) verfstoffen. Deed heb ik gedaan door het Aluin bad zoals hierboven beschreven. Verder zijn de Guldenroede en het Riet één nacht op een scheutje Amonia gezet. Echt wat nodig is is maar een klein beetje (bij het Riet ben ik uitgeschoten, later zal ik zien wat dat met de kleur op de wol doet). Na deze nacht van losmaken van kleurstoffen en de wol ontvankelijk maken voor de kleuren, moest ik de kleurbaden Ph neutraal maken. Dat doe je door voldoende Azijn toe te voegen en het liefst te kijken met een lakmoesproef hoe zuur het kleurbad is. Helaas had ik geen lakmoesproeven, dus hier weer op de gok flink wat azijn toegevoegd.
Dan is het tijd om de wol in de kleurbaden te doen en de potten af te sluiten. Zet ze in de zon! En geduld…
Geschreven door Sabine